logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Gallyazás

Tegyen Ön is azért, hogy otthonában az áramszolgáltatás folyamatosan legyen


Szokta Ön figyelni, hogy az ingatlanjain lévő fák, magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez? Ezzel az apró mozdulattal már eldöntheti, hogy az Ön áramszolgáltatása ki van-e téve annak a veszélynek, hogy pár másodpercre áramszünet lépjen fel otthonában, vagy hogy esetleg hosszabb ideig szenvedjen áramkimaradást, melynek elhárításához már az MVM Áramszolgáltató műszaki szakembereit kell kihívni. Miért? Mert az elektromos vezetékek közelébe nőtt növényzet és ágak, egy-egy széllökés alkalmával ráhullva vagy ráhajolva a légvezetékekre, múló vagy tartós zárlatokat, meghibásodásokat okozhatnak a hálózatunkon. Sőt! Emberélet is múlhat akár azon, hogy a fa lombozata és ága az elektromos vezetékek biztonsági övezetébe ne nyúljon bele, hiszen ellenkező esetben áramütés és égési sérülés veszélye is fennáll.

Az Önök zavartalan villamosenergia-szolgáltatásának, valamint élet- és vagyontárgyaik biztonsága érdekében az MVM Démász Áramhálózati Kft. felkéri Ügyfeleit az ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékeinkhez közeli növények és faágak gallyazására.

Elektromos légvezetékeink különböző feszültségszinteken működnek: kisfeszültségen, középfeszültségen, illetve nagyfeszültségen. A különböző feszültségszintekhez más-más szélességű biztonsági övezet tartozik, amelyet a szélső vezetéktől kell mérni:

• Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
• Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, illetőleg belterületen 2,5 méter.
• Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: 13 méter.

1. kép. Kisfeszültségű hálózat (0,4 kV)

2-3. kép. Középfeszültségű hálózat (20-35kV)

       

Érdemes e távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezetit. A gyümölcsfák közül például az őszibarack, a birs, illetve a cserjék közül a ribizli, a köszméte és a josta azok, amelyek megnőve sem veszélyeztetik a folyamatos áramszolgáltatást, valamint az élet- és vagyonbiztonságot. Nem ajánlott viszont a dió, a mandula, a cseresznye, a meggy, a szilva, az alma, a körte, a sárgabarack és a mogyoró. Ezeket a fákat telepítsük távol az elektromos hálózattól.

A gallyazást a nemzetgazdasági miniszter 2/2013. (I. 22.) NGM rendelete a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szabályozza.

A gallyazási beavatkozás idejére természetesen áramtalanítani kell a hálózatot, hogy elkerülhessük az égési sérüléseket és áramütéseket. Gallyazási szándékáról szóló bejelentését Társaságunk telefonos ügyfélszolgálatánál (06-62/565-600) az 1. menüpont megnyomását követően fogadjuk. Műszaki munkatársainkkal megegyezhet egy Önnek alkalmas időpontoról, amikor is munkatársaink térítésmentesen áramtalanítják a gallyazásban érintett vezetékszakaszt. Érdemes időben gondolni erre, hiszen a bejelentéstől számítva csak 30 nappal későbbre tudunk időpontot biztosítani.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. elhivatottan dolgozik azon, hogy az Ügyfeleinek nyújtott áramszolgáltatás folyamatos és zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. Ezért azokon a helyeken, ahol Társaságunk az elektromos vezetékek biztonsági övezeteibe benőtt növényzetet és faágakat túl veszélyesnek tartja a zavartalan villamos energia szempontjából, ott szerződött gallyazó alvállalkozóinkkal elvégeztetjük a szükséges beavatkozásokat törvényi felhatalmazásunkkal* élve. Az általunk elvégzett gallyazás esetén nem tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat.

 

Számítunk együttműködésére!

Hatályos törvényi rendelkezések

A gallyazást a nemzetgazdasági miniszter a villamos művek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló, 2/2013. (I.22.) számú NGM rendelete szabályozza.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § (2) alapján az MVM Démász Áramhálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére. A munkálatok elvégzését a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:27. § teszi lehetővé.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X