Hibabejelentés
Hibabejelentés
Sticky top

Okosmérés

 

Projekt azonosító: RRF-6.3.1-23-2023-00003

A projekt címe: Okosmérők felszerelése az MVM áramhálózati társaságainak működési területén
Végső kedvezményezett: Az MVM Démász Áramhálózati Kft., az MVM Émász Áramhálózati Kft. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. által alkotott konzorcium.
A fejlesztés tárgya, célja: az okosmérés elterjesztése az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén.
A projekt keretében az áramhálózati társaságok összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérő beszerzését és telepítését valósítják meg.
Elnyert támogatás összege: 5 130 459 964 Ft
A beruházási költségre vetített támogatás mértéke: 100%
A támogatás forrása: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.02.28.

 

A projekt háttere

Az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett Európában és így Magyarországon is az időjárástól függő, megújuló alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban naperőműves termelést jelent. A megújuló termelői kapacitás olyan mértékben növekedett, hogy azt a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű/összehangolt fejlesztése nem tudta lekövetni. A villamosenergia-hálózat szűk kapacitásai miatt a további naperőművek csatlakoztatása érdekében gyors és célzott beavatkozásokra van szükség az elosztói villamos rendszerek vonatkozásában. 
A villamosenergia-hálózat rugalmassága növelésének, a villamosenergia-igény optimalizálásának egyik lehetséges eszköze az okos fogyasztásmérők alkalmazása a dinamikusan változó tarifák bevezetése mellett, amely növeli az elosztóhálózat rugalmasságát és az ellátásbiztonságot, ezáltal lehetővé teszi további megújuló alapú termelő egységek rendszerbe integrálását, illetve a kiegyenlítéshez szükséges további csúcserőművek építési igényének mérséklését, így az optimális erőmű-mix kialakítását és a villamosenergia költségek megfizethető szinten tartását.


Az okosmérő fogalma és működése

Az okosmérő vagy más néven smart fogyasztásmérő berendezés olyan mérőeszköz, mely kétirányú mérés mellett kétirányú kommunikációra is alkalmas. Negyedórás fogyasztási és termelési adatok biztosítása mellett lehetőséget nyújt a készülék távolról történő vezérlésére, kapcsolására is. Az adatok zárt rendszerű (nem nyilvános) telekommunikációs hálózaton keresztül kerülnek az áramhálózati társaság mérési központjába, mely feldolgozza, tárolja azokat, és továbbítja a számlázási rendszer, a kereskedő, valamint a rendszerirányító részére. A rendszer online hozzáférést biztosít a mérési adatokhoz a felhasználók számára.

A projekt tartalmának bemutatása

A konzorcium a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve keretében meghirdetett „Okosmérés elterjesztése” című (RRF-6.3.1-23 kódszámú) felhívás keretében elosztóhálózati beruházási projektet hajt végre, amelynek célja az okos fogyasztásmérők beszerzése és telepítése az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén.
A projekt során 2026. február 28-ig az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 47 480 db, az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén 41 623 db, azaz összesen 89 103 darab okos fogyasztásmérő beszerzésére és telepítésére kerül sor a helyi fogyasztói igényekhez és a jogszabályi előírásokban foglaltakhoz illeszkedően.
A projektből megvalósítani kívánt beruházások összköltsége: 5,13 milliárd Ft, melyet teljes egészében fedez az Európai Unió támogatása. 

A projekt várható eredményei

Az okosmérők hozzájárulnak a hálózat állapotának figyelemmel kíséréséhez, valamint az ellátásbiztonság fokozásához, és a felmerülő hibák lehető legrövidebb időn belüli javításához.
Az okosmérők növelik a villamosenergia-rendszer szabályozhatóságát: az általuk szolgáltatott adatok rövid átfutási idővel jelzik az igényszint változását, amire a vezérelhető tárolók, keresletoldali beavatkozást lehetővé tevő eszközök gyors választ képesek adni.
A villamosenergia-hálózat szabályozhatóságának és rugalmasságának növelése révén –kiegyenlítéshez szükséges erőművi kapacitás-igény mérséklésén túl – hosszú távon hozzájárul a fosszilis energia alapú felhasználást csökkentő időjárásfüggő megújuló energiatermelésből származó villamosenergia-felhasználás növekedéséhez is.
Összehasonlítható, folyamatosan nyomon követhető, részletes információkat szolgáltatnak az okosmérők a villamosenergia-felhasználásról és költségről, illetve ezek időbeli változásáról, ezáltal takarékosságra és a fogyasztás – alacsonyabb villamosenergia tarifához kapcsolódó időszakokra történő – átütemezésére (tudatos fogyasztásra) ösztönöznek.
Mivel az okosmérők távvezérelhetők, lehetővé teszik új kiegyenlítő szabályozási szolgáltatások, keresletoldali válaszintézkedések bevezetését.
Közvetlen adatkommunikációt tesz lehetővé az okosmérők alkalmazása (nincs leolvasó alvállalkozói rendszer és manualitás közbe iktatva, kevesebb adat duplikáció, kevesebb adatátvitel, kisebb digitális lábnyom) és csökken a leolvasáshoz kapcsolódó járműhasználat is). Mindez megteremti a mérők automatikus távleolvasásának és a tényleges fogyasztáson alapuló számlázásnak a feltételeit.

A projekt megvalósításának eredményeképpen, az okosmérők széleskörű alkalmazásával a villamosenergia-hálózat rugalmassága növekszik, amelynek köszönhetően hosszú távon nőhet a villamosenergia-rendszerbe integrálható időjárásfüggő megújuló alapú áramtermelői potenciál, így a projekt közvetve hozzájárul a klímavédeleméhez, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint az éghajlatváltozás révén az emberekre, természetre, valamint az eszközökre való hatás csökkentéséhez. Az új infokommunikációs/digitális megoldások pedig ösztönzik az intelligens energiarendszerekhez kapcsolódó további fejlesztéseket is, és elősegítik a digitális átmenetet is a villamosenergia-szektorban. 


 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X