Hibabejelentés
Hibabejelentés

Második közzétételi eljárás indulása

A MEKH az 5695/2023 számú határozatával 2023.12.07.-én jóváhagyta az M37 számú Üzemi Szabályzatot. 
Az Üzemi Szabályzat 5.1.10 (C) pontja a 2023. november 30-i közzétételi eljárás esetén az igénybejelentési határidőt 2024. január 4. napjáig meghosszabbította.

2023. november 30-án megkezdődik az erőművi és villamosenergia-tárolói csatlakozási igényekre vonatkozó második közzétételi és együttes igényvizsgálati eljárás. A hálózati engedélyesek által elvégzett számítások alapján új csatlakozási igények számára garantált betáplálási kapacitás 2029-től, a tervezetteken felül, csak további hálózatfejlesztések megvalósításával biztosítható.
Az együttes igényvizsgálati eljárás során az engedélyesek a benyújtott igények alapján határozzák meg a belépő ipari létesítmények rendszerbe illesztéséhez szükséges hálózatfejlesztéseket. Az eljárás célja, hogy a szükséges hálózati beruházások meghatározása alapján a lehető legkorábbi csatlakozási dátumot kapják az ipari beruházók. 
Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében elkerülhetetlen a nem időjárásfüggő termelőkapacitások megőrzése és újabbak létesítése. A szabályozható hagyományos erőműveknek és tárolóknak ezúttal is lehetőségük van a garantált időpontnál korábbi csatlakozásra, ha a napenergia-termelési csúcsidőszakokban nem táplálnak be a hálózatba.
Az első eljárásban jogosultságot szerzett naperőművi befektetőknek is módjukban állhat a csatlakozást korábban igénybe venni, nem időjárásfüggő technológiára váltás esetén, a nem
időjárásfüggő technológia teljesítőképessége erejéig. A hálózati kapacitások jobb kihasználtsága érdekében az első forduló előtt csatlakozási lehetőséghez jutott beruházók a
közzétételi eljáráson kívül nyújthatnak be többlet betáplálási kapacitás nélküli csatlakozási igényt új berendezésre.
Az első közzétételi eljárás eredményei alapján újabb 127 naperőmű épülhet meg összesen 1588 megawatt kapacitással. A jelenlegi tárolói kapacitás több mint tízszerese jöhet létre 63
projektben, összesen 287 megawattal. A garantált hálózati csatlakozás a már lezárult körben minden igénylő számára 2028 végétől áll rendelkezésre. A nem időjárásfüggő termelőknek és
az energiatárolóknak emellett korábbi, korlátozott csatlakozási lehetőségük is van, ami a konkrét igény függvényében már 2024 és 2027 közötti időponttól elérhető.
A második közzétételi és együttes igényvizsgálti eljárás részleteiről és a kapcsolódó szabályok legfontosabb aktualitásairól, on-line csatlakozási fórumot tartunk.

A fórum időpontja: 2023.12.14. 13.00-14.00

Csatlakozni az alábbi linken lesz lehetőség

A második közzétételi eljárással összefüggő dokumentumok

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X