Hibabejelentés
Hibabejelentés
Sticky top

Tanácsok háztartási balesetek elkerülése érdekében

Balesetek nem csak az utcán a közlekedés során érhetnek Bennünket, előfordul, hogy saját otthonunkban is megsérülhetünk, ha nem megfelelően működtetjük háztartási berendezéseinket.
A következőkben néhány tanácsot adunk arra, hogyan kerülhetjük el a villamos energia által okozott baleseteket, illetve saját magunk védelme mellett, hogyan óvhatjuk meg elektromos háztartási berendezéseinket is.

- Elektromos készülékének meghibásodása esetén, elsőként gondoskodjon a készülék feszültségmentesítéséről a csatlakozó kihúzásával, vagy a hálózati kismegszakító lekapcsolásával. 

- Az áramtalanítás tűz esetén is kiemelten fontos, mivel az oltás csak a kigyulladt eszköz feszültségmentesítését követően kezdhető meg. Feszültség alatti berendezéseket, eszközöket vízzel oltani tilos. 

- Áramütés esetén a legfontosabb, hogy megszakítsuk a sérült és az áramforrás kapcsolatát, ha ezt nem tudjuk megtenni, hívjunk műszaki mentést. Semmiképp ne érjünk a sérülthöz amíg kapcsolatban van az áramforrással.

- Zivataros időben ajánlatos az antennavezetéket kihúzni a TV-készülékből.

- Családi házak, lakások építésekor, átalakításakor, felújításakor a villamos hálózat tervezése során gondoljunk a túlfeszültség elleni védelem biztosítására.

- A nagy értékű készülékek védelme érdekében ajánlatos konnektorba építhető túlfeszültség-védelmi eszközt, illetve ilyennel ellátott elektromos elosztót használni.- Csak gyári csatlakozó vezetékkel rendelkező berendezések használata javasolt. Az adott készülékmeghibásodásának észlelése után a továbbiakban nem ajánlatos használni a berendezést, javasoljuk illetékes szakember segítségét kérni. 

- A mikrohullámú sütők, vízforralók, kávéfőzőkviszonylag nagy teljesítményű készülékek, ezeket közvetlenül a fali csatlakozókból üzemeltessük, ne használjunk kézi hosszabbítókat, többszöröselosztókat. A túlterhelés vezetékmelegedést, tűzesetet okozhat. Melegítés, kávéfőzés, vízforralás közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a működő berendezéseket, mert meghibásodás esetén ezek tüzet okozhatnak.

- Ne feledje, hogy a villamosenergia hálózatontörténő bármilyen szakszerűtlen vagy önkényes beavatkozás halálos veszélyt jelent mind az Ön, mind családtagjai és környezete számára.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X