Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Fontos változás: egyes körzetekben ismét lehetőség lesz a HMKE hálózati betáplálásra

A vonatkozó kormányrendelet* értelmében 2024. január 1-től részlegesen feloldásra kerül a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) hálózati betáplálására vonatkozó ideiglenes korlátozás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egy külön honlapot indított, ahol egyszerűen és gyorsan lekérdezhető a visszatáplálás lehetősége.

Elindult a MEKH honlapja, ahol lekérdezhető, hogy egy adott csatlakozási ponton telepítendő vagy bővítendő HMKE esetében a jövő évtől lesz-e lehetőség a közcélú villamosenergia- hálózatba történő visszatáplálásra. Az érdeklődő egyszerűen és gyorsan, mindössze a mérési pont azonosítójának (PoD) megadásával tájékozódhat, hogy körzete 2024. január 1-től zárolás alá esik vagy sem.

A zárolás feloldását követő 30 napon belül a területileg illetékes elosztó értesítést küld az érintett, az adott időpontban nem visszatápláló kiserőművek tulajdonosainak, illetve a még nem bekapcsolt, de érvényes műszaki-gazdasági tájékoztatóval (MGT) rendelkező ügyfeleknek a korábban benyújtott igénybejelentőben vagy a szerződésben megadott elérhetőségre. Új HMKE igény esetén a MEKH honlapján lehetőség van már előzetesen tájékozódni a visszatáplálási lehetőségről. 

A MEKH által működtetett, a zárolt körzetekről információval szolgáló honlap a napeleminfo.mekh.hu linken érhető el. Fontos, hogy a honlapon lekérdezhető információk kizárólag tájékoztató jellegűek!

A HMKE közcélú hálózatra történő csatlakoztatásának részletes feltételeiről, ahogyan a tényleges betáplálási lehetőségről is, az MVM Démász Áramhálózati Kft. ellátási területén Társaságunk tud pontos információkat adni a hozzá benyújtott teljes körű igénybejelentés feldolgozása után kiállított műszaki-gazdasági tájékoztatóban (MGT). 


*461/2023. (X. 5.) Korm. rendelet a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő betáplálásának lehetősége ideiglenes felfüggesztésének megszüntetéséről és a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet végrehajtásának szabályairól szóló 112/2023. (III. 31.) Korm. rendelet módosításáról.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X