Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Indul a fűtési szezon – mire érdemes figyelni?

Az MVM Csoport földgázelosztó társaságai idén is felkészültek a fűtési szezonra, azonban szeretnénk kiemelten felhívni ügyfeleink figyelmét mindazokra a tudnivalókra és teendőkre, amelyek biztosítják, hogy a földgázszolgáltatás kényelmét zavartalanul és biztonságban élvezhessék otthonaikban.

Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. és az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. tervszerűen és folyamatosan karbantartja gázhálózatát, minden évben számos rekonstrukciós munkát végez, kiemelten szem előtt tartva az élet- és vagyonvédelmi szempontokat. Gázelosztó társaságaink már a hálózatrekonstrukciós tervek készítésénél figyelembe veszik a fűtési időszak kiemelt jelentőségét és a fogyasztói érintettséggel járó beruházási munkák túlnyomó többségét – ahol technikailag lehetséges – ebben az évben is a fűtési időszakon kívül végzik el szakembereink. 

Ugyanakkor az is fontos és szükséges, hogy a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapota is kifogástalan legyen. Különösen igaz ez a társasházakra, hiszen, ha ott akár csak egy felhasználási helyen van műszaki hiba, amely veszélyhelyzetet teremthet, az akár az egész társasházat érintheti. Ezért hívjuk fel rendszeresen ügyfeleink figyelmét, hogy a törvényi előírások alapján az ingatlan tulajdonosának – mint a gázfelhasználó rendszer tulajdonosának – a kötelezettsége, hogy a telekhatáron belüli földgázrendszereket üzemképes és biztonságos állapotban tartsa. Ennek megfelelően neki kell gondoskodnia azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerint esetleges cseréjéről.
Szabályosan kivitelezett fűtési rendszerrel, rendszeresen karbantartott fűtőkészülékekkel, megfelelő állapotú kéménnyel, égéstermék-elvezetővel elkerülhető a többletgázfogyasztás, a gázszivárgás, nyílt égésterű berendezések esetében pedig megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés. 


Mit tegyen, ha gázszivárgást észlel?
Az elhanyagolt gázvezeték szivárgást, a nem megfelelően karbantartott gázkészülék akár szén-monoxid-mérgezést is okozhat, ezért is létfontosságú a rendszeres, szakszerű karbantartásuk. Az ingatlan belső gázvezetékén a legjellemzőbben akkor fordulhat elő gázszivárgás, ha a gázvezeték korrodálódott, vagy a kötések tömítettsége nem megfelelő. A gázszivárgást elsősorban a kellemetlen, záptojáshoz hasonlítható, szúrós szag jelzi. Ha ilyet tapasztalnak, kérjük azonnal 
•    zárják el a gázmérő előtti főcsapot vagy gázmérővel nem rendelkező felhasználó esetén a gázkészülék előtti csapot, 
•    oltsanak el minden lehetséges tűzforrást, nyílt lángot, és még az elektromos berendezések üzemi állapotát se változtassák meg, mert akár egy villanykapcsoló le- és felkapcsolásakor is keletkezhet szikra, amely tüzet vagy robbanást okozhat, 
•    tárják ki az összes ajtót és ablakot, gondoskodjanak az épület mielőbbi kiürítéséről, 
•    értesítsék a tűzoltóságot és az illetékes földgázelosztót.  

A gázszivárgást ügyfeleink az alábbi telefonszámokon jelenthetik be:
 - az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. szolgáltatási területén: +36 80 477 333,
- az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. szolgáltatási területén: +36 80 440 141

Amennyiben nem tudja, hogy melyik elosztótársaság működési területén található az ingatlan, tájékozódjon a földgázszámláján, vagy honlapunkon, ahol a település neve alapján megkeresheti, hogy lakóhelyén melyik a területileg illetékes elosztótársaság. 
Az MVM Főgáz által ellátott települések listáját itt éri el, az MVM Égáz-Dégáz által ellátott települések listáját pedig itt. 

A földgázelosztó társaság a gázömlésből adódó veszélyhelyzet elhárítására azonnali intézkedéseket tesz, függetlenül annak forrásától. Ha a gázszivárgást az ingatlanon belüli gázvezeték rossz állapota okozta, a veszélyhelyzet elhárításán túl a végleges javítás is az ügyfél kötelezettsége és költsége. A gázkészülékek szerelése, illetve bármely, a rendszer egyéb alkotóelemén végzett beavatkozás speciális szaktudást igényel, ezért kérjük ügyfeleinket, soha ne próbálják megoldani a szerelést saját kezűleg, mert ezzel veszélybe sodorhatják önmaguk és mások életét is, ingatlanjaikat, vagyontárgyaikat! 
Forduljanak mindig szakemberhez! 
Érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelőt a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a „Gázszerelők keresése” menüpontban talál. 


Mire figyeljen, ha nyílt égésterű gázkészüléket használ?
Ha az Ön által használt gázkészülék állapota nem megfelelő, vagy használata során nem tartja be az előírásokat, illetve a kémény ellenőrzése, esetleges karbantartása elmarad, akkor szén-monoxid-visszaáramlás fordulhat elő. Szén-monoxid-mérgezésre utalhatnak a következő tünetek: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, eszméletvesztés. Ha ezeket tapasztalja, azonnal 
•    tárja szélesre az ablakokat, 
•    hagyja el az érintett helyiséget, 
•    értesítse a mentőket.

Veszélyt okozhatnak azok a háztartási berendezések is, amelyek a tüzelő-, fűtőberendezéssel egyidejűleg működtetve rontják azok levegőellátását és az égéstermék elvezetésének hatékonyságát. Ilyenek a páraelszívók, a központi porszívók, a ventilátorok és a mobil klímaberendezések is.  
Ezek a berendezések képesek lecsökkenteni az égéstermék kiáramlásának mértékét vagy akár megfordítani a kéményben az irányát, így az nem tud távozni és ennek következtében – a tökéletlen égés miatt – szén-monoxid is keletkezik. 
Veszélyforrások azok a fokozott légzárású nyílászárók is, amelyeket épületgépész tervező által méretezett légbevezető elemek nélkül építenek be. 
Nyílt égésterű gázkészülék használata során mindig biztosítsa a megfelelő levegő-utánpótlást és használjon tanúsítvánnyal rendelkező szén-monoxid-érzékelőt!
A magas szén-monoxid-koncentráció akár néhány percen belül végzetes lehet, ezért az érzékelő hangjelzése akár életet is menthet!

A saját és mások biztonsága érdekében gázkészüléke karbantartását mindig bízza szakszervizre, valamint gondoskodjon kéménye rendszeres ellenőrzéséről és tisztíttatásáról is! Javasoljuk ügyfeleinknek, hogy rendszeresen vegyék igénybe a gázkészülékek márkaképviseletét ellátó szakszervizek javító, karbantartó és ellenőrzést végző szolgáltatását, amelyek munkalappal is igazolják az elvégzett szolgáltatást, és ezzel felelősséget is vállalnak az elvégzett munkáért. 
A szénmonoxid-mérgezés megelőzésével kapcsolatban további információ található weboldalunkon. 

Fontos! A szabályosan kivitelezett és rendszeresen, szakszerűen karbantartott berendezések biztonságosan használhatók és ezzel hatásfokuk és élettartamuk is megnövelhető. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X