Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Hálózatellenőrzés madártávlatból – drónok segítik a hálózati ellenőrzést az MVM-nél

Korszerű drónok szélesebb körű használatával teszi még hatékonyabbá áramhálózatának ellenőrzését az MVM, amelyek segítségével az üzemeltetési szempontból kritikus hálózati helyek is gyorsan, hatékonyan felderíthetők. A drónok akár előre beprogramozott repülési útvonalat is bejárnak, az általuk „látottakat” pedig nemcsak repülés közben, valós időben lehet nyomon követni, hanem rögzített, nagy felbontású fényképekkel utólagos elemzésre is lehetőség van.

Az új technológia ezentúl – az MVM Démász mellett – az MVM Émász üzemeltetési régióiban dolgozó szakemberek napi munkáját is segíti.

Idén tavasszal a meglévő eszközök mellé tíz új, még korszerűbb drónt szereznek be az MVM áramhálózati társaságai, ami elsősorban a nehezen megközelíthető, erdős területeken jelent komoly segítséget a szakembereknek.  

A DJI Matrice 30T típusú drónok széles látószögű zoom- és hőkamerákat integrálnak lézeres távolságmérővel, amelyek együttesen minden szükséges adat rögzítésére alkalmasak. Kis helyen, összeszerelve tárolhatók, könnyen hordozhatók, stabilan irányíthatók, emellett precíz, centiméteres pozicionálási pontosságú adatszolgáltatást biztosítanak a kiértékeléshez.
Az új drónok akár kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is „bevethetők”, legyen szó esőről, havazásról, magas hőmérsékletről. Kiválóan boldogulnak -20 és +50 °C között, miközben stabil jelátvitelt biztosítanak. Irányíthatók manuálisan, akár egy erdő széléről, de GPS-koordináták megadásával, a repülés magasságának, sebességének, a fényképezés sűrűségének beállításával be is lehet programozni őket egy áramhálózati nyomvonal bejárására úgy, hogy közben videófelvételt is készítsenek. 

Az MVM a hálózatüzemeltetésben is folyamatosan keresi a legújabb technológiai megoldások alkalmazásának lehetőségét, jó példa erre a korszerű dróntechnológia napi használatának bevezetése. Ehhez kapcsolódóan már további feladatokat is meghatároztak a szakemberek, vizsgálni fogják például az eszközök éjszakai használatának hatékonyságát és a hőkamera felhasználási lehetőségeit is.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X