Hibabejelentés
Hibabejelentés

Minősített gáztervező keresése

Mikor van szüksége gáztervre?

Gáztervre gyakorlatilag minden ingatlanán belüli gázvezetéket (csatlakozó- és fogyasztói vezetékeket *) érintő munkálat során szüksége van: új bekötés, kapacitásnövelés, vezetékszakasz átalakítása vagy megszüntetése, tervezői gázkészülékcsere. 

Azaz gáztervet kell készíttetnie:

•    ha vezetékes földgázt szeretne használni, de olyan területen él, ahol nincs kiépített gázhálózat, vagy az Ön otthona nincs rákötve a meglévő hálózatra, ezért az ingatlanán belül gázhálózatot kell kiépíteni, 
•    ha jelenleg is használ otthonában vezetékes földgázt, de földgázfelhasználását növelni vagy csökkenteni szeretné, ezért az ingatlanának belső gázhálózatát szükséges átépíteni, 
•    tervezői gázkészülékcsere esetén, amikor a gázmérő helye és teljesítménye ugyan változatlan marad, de a felhasználói vezetéken vagy gázkészüléken átalakítás vagy csere történik.  

Kit bízzon meg a gázterv elkészítésével?

Gáztervének elkészítéséhez G tervezői jogosultsággal rendelkező gáztervezőt bízzon meg. 

Hol talál minősített szakembert? 

G tervezői jogosultsággal rendelkező gáztervezőt a Magyar Mérnöki Kamara honlapján a 'Mérnökkereső' menüpontban talál. 

Itt a ’Keresési kategóriák’ menüpontban kattintson a ’300 nm alatti lakóépületek’, majd a ’Tervező mérnököt keresek’, végül az ’Épületgépész tervezőmérnököt keresek’ pontokra. Ezt követően a lap alján válassza ki a települést és indítsa el a keresést.  A találati listán kiválasztott mérnök adatlapján megtalálja annak elérhetőségeit. 

Egyéb információk

A földgázbekötési vagy -kapacitásnövelési folyamat lépéseiről részletesen tájékozódhat a ’Hogyan lehetek felhasználó’ menüpontban.
A terv és engedélyköteles készülékcserével kapcsolatos információkat itt találja

MINŐSÍTETT GÁZSZERELŐ KERESÉSE

Mikor van szüksége gázszerelőre? 

Gázszerelőre van szüksége az ingatlanán belüli gázhálózat (csatlakozó- és fogyasztói vezetékek*) kiépítéséhez, átalakításához, valamint földgázzal működő berendezéseinek, készülékeinek üzembe helyezése, cseréje, ellenőrzése, műszaki biztonsági felülvizsgálata, karbantartása, üzemazavar elhárítása és javítása esetén.  
Javasoljuk, hogy minden az Ön belső gázhálózatát és berendezéseit, készülékeit érintő munkálathoz érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelő szakembert keressen. 

Hol talál minősített szakembert? 

Érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelőt a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a ’Gázszerelők keresése’ menüpontban talál. 

Itt a ’Szakmagyakorlási kategóriák’ között a ’Gázszerelő nyilvántartása’ beállítás már aktív, Önnek a vármegye és a település kiválasztása után kell megnyomnia a ’Keresés’ gombot. A találati listán kiválasztott gázszerelő adatlapján megtalálja elérhetőségeit. 

FONTOS! 

A biztonságos és zavartalan földgázszolgáltatáshoz elengedhetetlen, hogy a telekhatáron és az ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapota is kifogástalan legyen, melyek karbantartásáról, javításáról Önnek kell gondoskodnia.  

Kérjük, hogy az esetleges gázszivárgásból vagy szénmonoxid-mérgezésből eredő balesetek elkerülése érdekében egész évben ügyeljen belső gázhálózatának és földgázzal működő berendezéseinek, készülékeinek rendszeres karbantartására és ellenőrzésére! 

Fogalmak
*Gázvezeték szakaszok:
•    a telekhatártól a gázmérőig terjedő szakaszt csatlakozó vezetéknek nevezzük
•    a gázmérő és a gázkészülék közötti szakaszt fogyasztói vezetéknek nevezzük

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X