Hibabejelentés
Hibabejelentés

Szabad kapacitás meghatározása

A földgázelosztói kapacitások lekötésére a rendszerhasználók jogosultak az általuk ellátott felhasználók által átadott kapacitás lekötési jog alapján az érintett felhasználási helyek vásárolt kapacitásainak mértékéig a földgázelosztó hálózat kiadási pontjára (felhasználási helyre).
A földgázelosztási feladatok teljesíthetőségét a földgázelosztó hidraulikai vizsgálat alapján határozza meg, a hatályos ÜKSZ 6.13.5. pont szerint.
A hidraulikai vizsgálat segítségével a következő feladatok végezhetőek el:

  • a földgázelosztó rendszer üzemmenetének optimalizálása
  • a földgázelosztó rendszer szűk kapacitás keresztmetszeteinek meghatározása
  • a fejlesztési igények teljesíthetőségének meghatározása a prognosztizált fogyasztás alapján a földgázelosztó hálózat betáplálási pontjain
  • a földgázelosztó rendszer kapacitásainak meghatározása, az igénybejelentések teljesíthetőségének vizsgálata.

A hidraulikai szimuláció minden esetben a vizsgált hálózat vagy hálózatrész földgázszállítási kapacitásának, ill. szabad kapacitásának meghatározását jelenti.
A gázátadó állomások kiadási pontjainál (a földgázelosztó hálózat betáplálási pontjainál) rendelkezésre álló szabad kapacitás nem jelenti azt, hogy ugyanaz a szabad kapacitás a gázátadóhoz csatlakozó földgázelosztó rendszer bármelyik kiadási pontján (felhasználási hely) rendelkezésre áll.
A gázátadó állomások kiadási pontjaira (a földgázszállító rendszer része), a hatályos ÜKSZ 6.13.3.1.2. pont szerint a szabad kapacitást a szállítási rendszerüzemeltető (FGSZ) határozza meg és publikálja honlap

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X