Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Innovatív hálózat-ellenőrzési eszközt teszteltek az MVM Csoport gázelosztó társaságainál

Az MVM Csoport gázelosztó társaságainak eszköztára egy speciálisan ipari felhasználásra kialakított, DJI P4 Multispectral drónnal gazdagodott, melyet hivatalosan is nyilvántartásba vett az Építési és Közlekedési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztálya.

A vállalatcsoport szakemberei elsősorban nehezen megközelíthető külterületi helyszíneken tervezik alkalmazni a drónt gázhálózat-ellenőrzés támogatására. Ez a multispektrális képalkotó rendszerrel ellátott eszköz centiméteres pozicionálási pontosságú adatszolgáltatással képes segíteni a gázszivárgások feltárását: a képfelvételeket kiértékelve látható jelei lehetnek az esetleges metánszivárgásnak, amely káros a növénykultúra egészségi állapotára.
Egyszerű repüléstervezés 
Az egyszerűen kezelhető drón alkalmas arra, hogy manuálisan irányítsák például egy mezőgazdasági terület széléről, de GPS-koordináták megadásával, a repülés magasságának, sebességének, a fényképezés sűrűségének beállításával is be lehet programozni gázhálózati nyomvonal bejárására úgy, hogy videófelvétel is készíthető vele. 
Pontos multispektrális képalkotás a gyakorlatban
A közelmúltban terepen vizsgálták a működését. Egy, az elosztási területen előforduló külterületi gázszivárgás feltárásánál tesztelték. A drón speciális kamerájával készített felvételeken látható, hogy a növényzet jellegzetesen, köralakban megsárgult a szivárgás pontja körül, amit a digitális és a multispektrális kamera üzemmódban alkotott képeken megjelenő lokális elszíneződés egyértelműen és precízen jelzett. 
A projekt folytatódik
A biztató kezdeti eredményeket követően a pilotprojekt keretében elindított, gázhálózati ellenőrzésekre irányuló terepi tesztelések folytatódnak. A szakemberek vizsgálják a módszer hatékonyságát, továbbá fejlesztési lehetőségekről (képkiértékelő szoftver esetleges alkalmazása), valamint az eszköz egyéb felhasználási módjairól (például munkavégzések ellenőrzése, dokumentálása) egyeztetnek, mielőtt meghozzák a döntést a drónok használatának szélesebb körű bevezetéséről a vállalatcsoportnál.

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X