Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

A Föld napja 2022 – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Természeti környezetünk megóvása közös felelősségünk. A Föld napja mozgalom fenti jelmondatának üzenete, hogy rajtunk áll, milyen jövőt teremtünk. Magyarország stratégiai célokat tűzött ki a klímaváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem területén, amiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások használata a két kulcstényező.

Mit tesznek az MVM Csoport áram- és gázelosztó társaságai a klímarendeletben vállalt célok elérése érdekében?     

A hidrogén a jövő karbonsemleges energiaforrása, az erre épülő innovatív technológia szerepe meghatározó lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben. Az MVM Égáz-Dégáz és az MVM Főgáz megkezdte a felkészülést a meglévő földgáz-infrastruktúra átalakítására annak érdekében, hogy alkalmassá váljon hidrogénnel kevert földgáz vagy akár tiszta hidrogén elosztására is. A hidrogéntechnológia támogatni tudja a dekarbonizációs célkitűzések elérését, egy zöldebb jövő megteremtését. Emellett gázhálózati társaságaink széles körben alkalmaznak hálózataikon olyan gázszünetmentes technológiákat, berendezéseket, amelyek azon túl, hogy az ügyfelek zavartalan ellátása melletti munkavégzést tesznek lehetővé, hozzájárulnak a metánkibocsátás csökkentéséhez is. A metán a földgáz fő összetevője, és a szén-dioxid után az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz. Elégetés nélküli kibocsátásának csökkentése hozzájárul a globális felmelegedés megfékezéséhez. A gázszünetmentes technológiák használata közben a levegőbe kiáramló földgáz mennyisége csekély, és a beavatkozás földgázkibocsátással járó más környezeti kockázatai is kiküszöbölhetők. 

Az MVM Démász és az MVM Émász a zöld átállás érdekében olyan innovatív hálózatfejlesztési stratégiákat dolgoz ki és valósít meg, amelyek alkalmassá teszik hálózatainkat az új típusú fogyasztói berendezések és a megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek hálózatra csatlakoztatására. A klímavédelmi céllal vállalt karbonsemlegesség elérése érdekében Magyarország jelenleg a „napelemboom” korszakát éli. A megújuló energiatermelés lendületes terjedése örvendetes, de sok kihívással jár. Az ügyfeleink által megtermelt energiát úgy kell fogadnunk és elosztanunk, hogy a visszatermelt energia ne okozzon zavart a villamos hálózat működésében. A szolgáltatásminőség és az ellátásbiztonság fenntartása érdekében szakembereink innovatív megoldásokat keresnek hálózataink okosítására. Továbbá vizsgáljuk azokat a műszaki megoldásokat, amelyekkel hatékonyan tudjuk kiegyenlíteni a napelemes termelők hálózatra gyakorolt káros hatásait. Ennek egyik eszköze lehet az energiatároló, amelyből többet is tesztelünk hálózatunkon. 

Az MVM Csoport elosztótársaságainak célja, hogy innovációikkal felkészüljenek az energetikai rendszerek zöld átállására és a jövő hálózatainak biztonságos, megbízható üzemeltetésére.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X