Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Júniusban több földgázt osztottak el az MVM Csoport társaságai

Az MVM Csoport ügyfeleinek földgázfogyasztása az országos tendenciának ellentmondva növekedett idén júniusban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal napokban közétett jelentése szerint a földgázfelhasználás idén júniusban országos szinten 2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az országos tendenciával szemben az MVM Csoport földgázhálózati társaságai 2021 júniusában az előző év azonos időszakához képest egységesen 7-7 százalékkal több földgázt osztottak el. Az idei év június hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva mind az átlaghőmérséklet, mind a napsütéses órák száma jelentősen magasabb volt. Ennek hatására a lakossági fogyasztás tekintetében valóban fogyasztáscsökkenést tapasztaltak földgázhálózati cégeink, azonban az ipari fogyasztói körben jelentkező többletfogyasztás ezt jelentős mértékben túlkompenzálta.

Az ipari fogyasztás tekintetében igen jelentős volt az emelkedés: az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. elosztási területén 21 százalékos, az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft.-nél pedig 24 százalékos növekedés mutatható ki az elosztott földgáz mennyiségében. Az MVM Égáz-Dégáz esetében a növekedés szinte minden fogyasztónál tapasztalható volt, így ezt elsősorban a pandémiás időszakot követő gazdasági visszaállás indokolhatja. Az MVM Főgáznál a növekmény túlnyomó többségét a budapesti székhelyű, villamos energiát termelő gázerőművek fogyasztása eredményezte. A villamosenergia-termelés többlete részben szintén a gazdasági visszaállásnak, részben pedig a tavalyinál átlagosan 2 °C-kal magasabb júniusi középhőmérsékletnek tudható be, hiszen a villamosenergia-felhasználás jelentős hányadát teszi ki az egyre több klímaberendezés fogyasztása. 
A júniusban tapasztalt földgázfelhasználás növekedés a további nyári hónapokban nem volt jellemző. 

Az MVM Csoport közműtársaságai stratégiai iparág szereplőiként jelentős gazdasági és társadalmi szereppel bírnak. A lakosság földgázellátása mellett az ipari fogyasztók üzembiztos ellátása is kiemelt feladat a földgázelosztó társaságok számára, ennek érdekében a legmodernebb technológiákat alkalmazzák a földgázelosztói hálózatok létesítése, karbantartása és üzemeltetése során.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X