Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Erősödött a földgázfogyasztás

Mind a lakossági, mind az ipari földgázfelhasználás emelkedett az idei fűtési szezonban, ezzel az MVM földgázelosztási területein közel 200 millió köbméterrel nőtt az átadott földgáz mennyisége, amit a hideg időjárás, a bővülő ügyfélkör, az új gazdasági beruházások és az otthoni munkavégzés együttesen eredményez.

Az idei (2020/2021) fűtési időszakról elmondható, hogy jóval magasabb volt a lakossági és ipari gázfogyasztás, mint a tavalyi (2019/2020) évben. A hideg időjárás, a bővülő ügyfélkör, az új gazdasági beruházások és az otthoni munkavégzés együttesen eredményezte ezt a növekedési görbét a 2020/21-es fűtési időszakban. A hőmérsékleti adatok alapján a tavalyi évhez képest jellemzően alacsonyabb volt idén a hőmérséklet, és kevésbé volatilis, azaz kiegyensúlyozottan és tartósabban volt hidegebb. Ez különösen a fűtési időszak elejére és végére volt jellemző. A hőmérséklet mellett befolyásoló tényező a napsütéses órák száma is, amely szintén alacsonyabb volt. 
Az adatok alapjául az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. (Főgáz), valamint az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. (Égáz-Dégáz) elosztási területén mért fogyasztási szokások szolgáltak. A Főgáz vonatkozásában ez az emelkedett érték a teljes hathavi időszakra 3,8%-os (kb. 54,5 millió m3), míg az Égáz-Dégáz elosztási területén 8,9%-os (kb. 137 millió m3) növekedést jelent. 
A lakossági ügyfelek szempontjából az időjáráson kívül az egyre hatékonyabb fűtési rendszerek, a megújuló energiaforrások, a házak szigetelése, a nyílászárók cseréje, az energiatudatosság, valamint az idei évben induló otthonfelújítási támogatás keretében a jövőben megvalósuló beruházások mind befolyásolják a fogyasztási szokásokat. A fogyasztás növekedésében szerepet játszik a lakossági ügyfelek körében a 2017-ben bevezetett ingyenes csatlakozás is, amelynek hatása most válik érezhetővé, ugyanis míg a rendelet a kezdetektől generált egy növekvő bekötési igényt, a tényleges fogyasztás csak most jelenik meg, hiszen sok esetben az ingatlanok most épültek fel, most vették őket birtokba. Ezáltal az állam otthonteremtési programjának hatása nemcsak az építőparban, hanem az energiaszektorban is érezhető. 
Az ipari fogyasztás emelkedésében az időjárási hatások mellett – különösen az Égáz-Dégáz elosztási területén – azok a fogyasztási területünkre települő új beruházások játszanak szerepet, amelyek kiszolgáló infrastruktúrát hoztak magukkal, valamint egyéb kisebb vállalkozásokat vonzottak maguk köré. 
A közműszolgáltatást végző társaságok kiemelt társadalmi szereppel és felelősséggel bírnak. Stratégiai iparágként az MVM közműtársaságainak működése nem csupán gazdasági kérdés, a folyamatos és biztonságos áram- és gázellátás a társadalom működésének nélkülözhetetlen feltétele. Ennek érdekében az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. és az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. minden évben több kilométer földgázvezetéket cserél a legmodernebb technológiákkal, így közel 30 ezer kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózaton keresztül látják el szolgáltatási területükön az ügyfeleket.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X