Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Bővülő ügyfélkör, erősödő fogyasztás

A tavaly téli időszakhoz képest mind a lakossági, mind az ipari földgázfelhasználás emelkedett az idei fűtési szezonban, ezzel az MVM földgázelosztási területein bő 5%-kal nőtt az átadott földgáz mennyisége, amelyet a hideg időjárás, a bővülő ügyfélkör, az új gazdasági beruházások és az otthoni munkavégzés együttesen eredményez.

A 2020/2021-es téli földgázfogyasztási adatokat összevetve a 2019/2020-as számokkal, az tapasztalható, hogy október hónaptól több tényező együttes hatására nőtt a földgázfogyasztás mind a lakossági, mind az ipari felhasználók tekintetében. 

A lakossági ügyfelek esetén az egyre hatékonyabb fűtési rendszerek, a házak szigetelése, a nyílászárók cseréje, az energiatudatosság, valamint az idei évben induló otthonfelújítási támogatás keretében a jövőben megvalósuló beruházások mind a fogyasztás csökkenését szolgálják. Ugyanakkor az előző fűtési szezon azonos időszakához mérten 2 celsius fokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklet és ezzel párhuzamosan a napsütéses órák száma is érezhetően kevesebb volt, miközben a lakosság egy része a távoli munkavégzés következtében szignifikánsan több időt tölt otthon, így napközben sem csak temperáló fűtést állítanak be. 

A fogyasztás növekedésében szerepet játszik az állami otthonteremtési program részeként 2017-ben bevezetett ingyenes lakossági csatlakozás, amelynek hatására mostanra az MVM hálózati elosztó társaságainak ügyfélköre mintegy 5%-kal bővült. Bár a rendelet a kezdetektől növekvő bekötési igényt generált, számos ingatlant a tavalyi év folyamán adtak át, így a tényleges fogyasztás csak most jelenik meg. 

Az ipari fogyasztás emelkedésében az időjárási hatások mellett egyértelműen azok a jól megválasztott, az MVM elosztási területére települő új beruházások játszanak szerepet, amelyek kiszolgáló infrastruktúrát hoztak magukkal, valamint egyéb kisebb vállalkozásokat vonzottak maguk köré. 

A közműszolgáltatást végző társaságok kiemelt társadalmi szereppel és felelősséggel bírnak. Stratégiai iparágként az MVM közmű társaságainak működése nem csupán gazdasági kérdés, a folyamatos és biztonságos áram- és gázellátás a társadalom működésének nélkülözhetetlen feltétele. Ennek érdekében az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. és az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. minden évben több kilométer földgázvezetéket cserél a legmodernebb technológiákkal, így közel 30 ezer kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózaton keresztül látják el szolgáltatási területükön az ügyfeleket. 
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X