Hibabejelentés
Hibabejelentés

Nyílt égésterű gázkészüléket használ? Nyáron is legyen körültekintő!

A szén-monoxid-mérgezés veszélye nemcsak a fűtési időszakban, hanem évszaktól függetlenül, így a nyári hónapokban is fennállhat azoknál, akik nyílt égésterű gázkészülékeik biztonságos üzemeltetési körülményeit – akár tudtukon kívül – megváltoztatják. Létfontosságú tisztában lenni a lehetséges veszélyforrásokkal és azokkal a körülményekkel, amelyeket elkerülve a balesetek megelőzhetők. 
Legtöbben tévesen csak a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezéses baleseteket, pedig sajnos egész évben előfordulhatnak ilyen esetek azokban a háztartásokban, ahol nyílt égésterű gázkészüléket használnak úgy, hogy annak légellátását szabálytalanul megváltoztatják, vagy a készülék rendszeres, szakszerű karbantartása elmarad. Nyílt égésterű az a gázkészülék, ahol a lángkép közvetlenül látható és az égéshez szükséges levegőt a készülék közvetlenül a tartózkodási térből veszi fel. 

Mi okozhat kockázatot a nyílt égésterű gázkészülék használata mellett? 

A nyílt égésterű gázkészülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és az épületen kívüli, külső hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék az épületből, amennyiben van égéshez szükséges további beáramló levegő is. A nyári hőségben a kémény belső hőmérséklete a tüzelőberendezés működésének kezdetekor alacsonyabb lehet, mint a külső hőmérséklet, ezért lecsökkenhet a kéményhatás. Ilyen esetben átmenetileg fennállhat a veszély, hogy szén-monoxid is keletkezik az égés során, amely visszaáramolhat a lakótérbe. 

Komoly kockázatot jelent, ha nem biztosított a gázkészülék méretezett légellátása. Veszélyes lehet, ha például energiagazdaságossági okokból minimális légáteresztő képességű vagy légzáró nyílászárókat építenek be az ingatlanba, méretezett légbevezető nélkül. Tudni kell, hogy az új, korszerű ablakok légbeeresztő képessége szinte elhanyagolható a nem fokozott légzárásúakéhoz képest, ezért az égéshez szükséges levegőutánpótlás hiánya az ingatlanban tartózkodókra életveszélyt jelenthet.

A veszélyt tovább növelik azok a háztartási berendezések, amelyek a tüzelő-, fűtőberendezéssel egyidejűleg működtetve rontják azok levegőellátását és az égéstermék elvezetésének hatékonyságát. Ezek a berendezések képesek lerontani az égéstermék kiáramlásának mértékét vagy akár megfordítani a kéményben az irányát, így az nem tud távozni, és ennek következtében – a tökéletlen égés miatt – szén-monoxid is keletkezik. Ilyenek a páraelszívók, központi porszívók, a ventilátorok és a mobil klímaberendezések is. 

Ne okozzon olyan helyzetet, amelyekkel a gázkészülékek biztonságos működéséhez szükséges feltételeket megváltoztatja!

Mit tehet a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében? 

Először is nélkülözhetetlen, hogy egész évben ügyeljen otthonában a belső gázhálózat és a gázkészülékek rendszeres karbantartására és ellenőrzésére – különösen a nyílt égésterű berendezések esetében. 

Ha nyílt égésterű – földgázüzemű vagy akár szilárd tüzelésű – tüzelőberendezést üzemeltet, és az épületben utólag olyan átalakítást végez, vagy olyan berendezést üzemeltet, amelyek a légellátást megváltoztatják, akkor a légellátását szükséges épületgépész tervezővel újraterveztetni, ellenőriztetni.

Rendkívül fontos biztosítani a folyamatos levegőutánpótlást, ezért lehetőség szerint az ablakokba szereltessen az adott helyszínre méretezett légbevezetőt. Ha nyílászárócserét tervez, nyílt égésterű gázkészülékeit biztonsága érdekében zárt égésterűre kell cserélni! 

Páraelszívót, központi porszívót, mobil klímaberendezést épületgépész tervező irányítása mellett, szakemberrel telepíttessen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolhatja a lakás légellátását. 

Ne feledkezzen meg a kémény rendszeres felülvizsgálatáról és tisztításáról, továbbá gondoskodjon a szellőzőnyílások és a légbevezetők szabadon tartásáról!

Ha bármelyik gázkészüléke nyílt égésterű, életbevágó lehet, hogy legyen szén-monoxid-érzékelője. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálja a megbízhatónak minősített érzékelők listáját.

Kisfilmünkből megtudhatja, hogyan előzhetők meg a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek, hogyan ismerheti fel a mérgezés tüneteit, és melyek a legfontosabb teendők ilyen veszélyhelyzet során.

Hogyan lehet a legnagyobb biztonságban? 

A zárt égésterű gázkészülékek az égéshez szükséges levegőt a szabadból veszik és az égésterméket is a szabadba engedik, ezek használata esetén gyakorlatilag nem áll fent a szén-monoxid-mérgezés veszélye. A legnagyobb biztonságot fűtési rendszerének korszerűsítésével érheti el. Hatékony, korszerű berendezések használatával ráadásul energiát és költséget takaríthat meg. Fűtési rendszerének átalakítására több megoldás is lehetséges, amelyekről itt részletesen tájékozódhat.   
 

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X