Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Megújul és bővül az MVM Émász tűzesetben érintett jászberényi alállomása

Az MVM Csoport áramhálózati társaságai kiemelten kezelik ügyfeleik magas színvonalú, biztonságos ellátását az egyre növekvő ipari és lakossági igényekre tekintettel. Az októberi jászberényi alállomás-tűzesetet követően már folyik az alállomás rekonstrukciója és bővítésének tervezése is megkezdődött.

Az MVM Csoport áramhálózati társaságainak kiemelt feladata mind a lakosság, mind az ipari fogyasztók üzembiztos ellátása. Az MVM Émász és az MVM Démász jelentős beruházásokat valósít meg annak érdekében, hogy ügyfelek villamosenergia-ellátását a növekvő energiaigény mellett is magas színvonalon tudják biztosítani. Összehangolt, komplex fejlesztési programjukban fontos szerepet kap az új alállomások építése, és a meglévők fejlesztése is.

A jászberényi alállomás fejlesztési munkálatai 2021 végén kezdődtek, 2023-ra már megtörtént két transzformátor védelmi rekonstrukciója, amikor októberben, a második transzformátor üzembehelyezésekor tűz ütött ki az alállomás épületében. Személyi sérülés nem történt, azonban a tűzeset következtében Jászberényben és környékén rövid időre 14 érintett településen több mint 10 ezer ügyfél maradt villamosenergia-ellátás nélkül.

Az MVM Émász szakemberei  a tűzoltókkal, illetve a katasztrófavédelem munkatársaival soha nem tapasztalt összefogással mindent megtettek a villamosenergia-szolgáltatás mielőbbi biztonságos visszaállításáért. Összehangolt és kitartó, az éjszakán is átívelő megfeszített munkájuk eredményeképpen a tűzesetben érintett ügyfelek villamos-energia ellátása már másnap reggelre zavartalanná vált. Az MVM Émász villamosenergia-ipari szakemberei, mérnökök és szerelők egyaránt számos kreatív, ugyanakkor biztonságos és gondos műszaki megoldással álltak elő, korábban példa nélküli hálózati átkapcsolásokkal és húsznál is több aggregátor beüzemelésével.

Az alállomási tűzesetben nemcsak a tűzoltókkal és katasztrófavédelemmel való együttműködés bizonyult eredményesnek, a szükségessé vált bontási és tervezési feladatokat végző MVM Xpert és az MVM Émász szoros együttműködése a garancia arra, hogy az alállomás  villamostechnológiai rendszerének kiépítése is sikeres legyen.

Az alállomásban keletkezett jelentős károk miatt azonban a végleges műszaki megoldás kialakítása 2024-ben is folytatódik, a munkák teljes kivitelezése a tervek szerint jövő év negyedik negyedévére fejeződik be az ideiglenes állapotok megszüntetésével. 

2024-ben megtörténik az első, illetve 2027-ben a harmadik jelenleg 25 MVA teljesítményű transzformátor cseréje is, amelynek köszönhetően két új 40 MVA teljesítményű gép kerül a már most 40 MVA kapacitású második számú transzformátor mellé.

Az MVM Émász ez idő alatt is mindent elkövet ügyfelei zavartalan ellátása érdekében. A munkálatokat követően pedig egy korszerű, megnövekedett kapacitású alállomás biztosítja majd a lakossági és ipari fogyasztók magas színvonalú ellátását.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X