Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Fejlesztések az MVM nagyfeszültségű áramhálózatán

Az MVM Hálózat folyamatosan fejleszti Észak-Magyarországon és az Alföldön 2.182 km hosszan húzódó nagyfeszültségű hálózatát. Idén összesen több mint 200 km-nyi szakaszon végez kapacitásnövelő sodrony- és szigetelőcseréket, távvezetéki rekonstrukciókat, valamint új távvezetékeket is létesít az ellátásbiztonság hosszútávú megőrzése érdekében. Az alábbiakban a kivitelezési szakaszban lévő nagyobb projektekről olvashatnak egy rövid helyzetjelentést.

 

Kapacitásbővítő nagyfeszültségű távvezeték-rekonstrukciók Északkelet-Magyarországon

2025 végéig elkészül az MVM Émász Sajóivánka és Borsodnádasd közötti 41 km hosszú 132 kV-os távvezetékének teljes rekonstrukciója, ami jelenleg az oszloptő-megerősítés fázisában van. Ezt követi majd a kapacitásbővítő sodronycsere és a szigetelők cseréje. A meglévő vezetéket korszerű, magas hőmérsékletű sodronyokra cserélik a szakemberek, ezzel növelik az átviteli kapacitást. A társaság ezzel a beruházásával az egész térség ellátásbiztonságát megerősíti 2025 végéig.

Szintén magas hőmérsékletű sodronyok alkalmazásával bővíti az MVM Émász a Miskolc-Nyugat és Dusnokpuszta közötti 132 kV-os 15 km távvezeték kapacitását 2024 szeptembere és 2025 februárja között. Idén októberben pedig elkezdődik a Lőrinci és Nagybátony közötti 36,8 km hosszú 132 kV-os távvezeték cseréje is, ami a tervek szerint 2025 végére készül el az előzőekben is említett kapacitásnövelő technológia alkalmazásával  

Nagyfeszültségű távvezetéképítés és kapacitásnövelő rekonstrukció az Alföldön

2024 végéig Csongrád és Szentes között megépül egy új, korszerű 16,8 km hosszú 132 kV-os távvezeték. Jelenleg az oszlopállítások és a vezetéket fogadó alállomás gyűjtősínesítése van folyamatban, ezután következik majd a magas hőmérsékletű sodronyok behúzása. Az MVM Démász jelentős hálózatoptimalizáló beruházása a társaság teljes szolgáltatási területén hozzájárul az ellátásbiztonság hosszútávú megerősítéséhez.

A Sándorfalva-Kistelek, Kistelek-Kiskunfélegyháza, Kecskemét-Kiskunfélegyháza és Szabadszállás-Dunaújváros közötti 93 km hosszú 132 kV-os távvezeték magas hőmérsékletű sodronyok alkalmazásával történő kapacitásnövelő rekonstrukciója is idén valósul meg. A Kistelek és Kiskunfélegyháza között szakasz sodronycseréje már elkészült. Jelenleg a Sándorfalva-Kistelek közötti szakasz kivitelezésén dolgoznak a szakemberek. Ezt követi a Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti sodronycsere. Október végére pedig a Szabadszállás-Dunaújváros közötti szakasz kapacitásbővítésével véget is ér a teljes kivitelezés. Mivel Magyarország jelenlegi csúcsidei villamos-energia igénye rendkívül magas (7.200-7.500 MW), egyidejűleg csak egy 132 kV-os távvezetékszakasz kikapcsolása lehetséges. Ezért egy-egy szakaszon egyszerre több kivitelezési csoport dolgozik. Ennek köszönhetően minimalizálták az egyes távvezetéki szakaszok vezetékcseréjének átfutási idejét. Mindeközben folyamatosan gondoskodnak ügyfeleik zavartalan ellátásáról. A projekt megvalósításával pedig a Kecskeméti Déli Iparterület és a térség ellátásbiztonságát is megerősítik.

Az MVM Hálózat beruházásaival a közvetlenül érintett térségek ellátásbiztonságán túl megerősíti Észak-Magyarországtól a Dél-Alföldig húzódó teljes villamosenergia hálózatának stabil működését, lehetővé téve további megújuló energiatermelők integrálását is a villamosenergia-rendszerbe.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X