Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

MVM innováció a madárvédelemben

Az MVM Hálózat egy működési hatékonyság szempontjából rendkívül ígéretes, innovatív madáreltérítő eszközt fejlesztett szakértő partnereivel, amelyet egy több éves együtt gondolkodás, egyeztetés előzött meg azokkal a szakértőkkel, akik számára a madárvédelem és ennek érdekében a folyamatos fejlődés éppoly fontos, mint az MVM számára. Az új eszköz már tesztelés alatt működik az MVM Démász áramhálózatán.

Az MVM Hálózat régóta és folyamatosan használ szabadvezetékes áramhálózatán madárvédelmi eszközöket. Az élőhelyi jellemzők és a madárfajok életmódjának figyelembevételével kifejlesztett új madáreltérítő eszközök elsősorban láthatósági tulajdonságaikkal támogatják a vonuló madarak védelmét azzal, hogy segítségükkel az állatok érzékelik a vezetéket és ezáltal el tudják kerülni azokat. 
A már meglévő madáreltérítők is jól működtek, azonban a hálózatot ködben vagy sötétben is megvilágító, eredményesebb ütközésvédelemre alkalmas eszközök még a nemzetközi gyakorlatban sem léteztek.  Elsőként 2020-ban, a tengerentúlon valósult meg a vonuló madarak védelme érdekében egy projekt, amely során oszlopokra szerelt lámpákkal világították meg a – köztük lévő sodronyra helyezett hagyományos – madáreltérítőket.

Az MVM Démász kezdeményezésére kifejlesztett új eszköz abban innovatív, hogy képes saját fény kibocsátására is, amelyhez az energiát a sodrony környezetéből nyeri ki. Ennek köszönhetően segíti a madarakat a villamosenergia-hálózat észlelésében éjszaka és ködben is.  Idén augusztusban Szeged mellett, Sándorfalva-Hódmezővásárhely-Algyő között húzódó nagyfeszültségű távvezetékre szereltek fel ilyen madáreltérítőket a társaság munkatársai egy technológiai projekt keretében. Amennyiben az eszköz működése a kísérleti időszakban megfelelő és hatékony lesz, a későbbiekben széles körben alkalmazni fogják az MVM áramhálózati társaságai a madarak védelme érdekében.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X