Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

A Mátra legszebb részén már nem zavarják légvezetékek a környezetet

Mátrakeresztes, 2021. 10. 21. – Ünnepélyes keretek között adta át az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátra hegységben zajló kábelesítési projekt első ütemét. A Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, közel 6 km-es középfeszültségű szakaszon a szabadvezetékek helyett immár földkábelekben fut az energia. Az eredmény pedig nemcsak az ellátásbiztonság növekedésével jár, hanem a környezetre gyakorolt hatása is jelentős.

A szeptember 1-je óta az MVM Csoporthoz tartozó MVM Émász Áramhálózati Kft. hálózati beruházási stratégiája kiemelt figyelmet fordít a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltására, főként Magyarország egyes hegyvidéki területein, például a Bükkben és a Mátrában. A kábelesítés elsődleges célja a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése, ez pedig a jövőben egy kiemelkedően magas rendelkezésre állású hálózatot eredményez.

A beruházással az MVM Émász a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vette, hiszen a kábelesítéssel jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéken. A vezeték nyomvonalán a földkábeleknek köszönhetően megszűnik, illetve szélességében jelentősen csökken az erdőnyiladék, ennek eredményeként a fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő, a pozitív környezeti hatások pedig megjelennek az élővilágban is. A kábelesítéssel az MVM Émász a madárvédelemre is figyelmet fordít, mivel így elkerülhetők a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses madárbalesetek.

A projekt 3 ütemben valósul meg, az egyes ütemek során az MVM Émász modernizálja, illetve biztonságosabbá és környezetbaráttá teszi a Mátra térségét ellátó középfeszültségű hálózatot. Ez azt jeleni, hogy a társaság összesen 46,5 km-en végzi el a kábelesítést, ehhez pedig 50 km hosszan bontja le a középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. A több mint 1,2 milliárd Ft értékű beruházás 2. üteme még 2021-ben megvalósul, a 3. ütem részeként készülő utolsó 15 km-es szakasz kábelesítése várhatóan jövő ősszel zárul. 

A projekt most átadott első ütemét a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezzel elősegítve mielőbbi megvalósítását. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. saját erőforrásból fedezte a Mátraszentimre–Mátrakeresztes szakasz kivitelezési munkáit, összesen 247 millió Ft-ot. A következő időszakban a Mátraháza–Kékestető és a Parád–Parádsasvár nyomvonalon folytatódik a munka.

Az első ütemben a villamos hálózat fejlesztésére készült tervezés után a jogerős vezetékjogi engedélyt rövid időn belül megkapta az MVM Émász. Az 5,5 km-es kábelhálózat építése 2020 októberében indult és 2021 júliusában állt üzembe. Az MVM Émász a kábelfektetéssel párhuzamosan 4 db betonházas transzformátorállomást is telepített, ezt követően elbontott közel 14,5 kilométernyi elavult, középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. Az MVM Nettel együttműködve az MVM Émász Mátraszentimre és Fallóskút között közel 4 km hosszan, a középfeszültségű kábelekkel megegyező nyomvonalon új kábeles optikai hálózatot épített ki. 

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. ezúton is köszönetét fejezi ki a közreműködő szervezeteknek és személyeknek a kormányzat, a hatóságok és az önkormányzatok részéről, akik a tervezés és kivitelezés folyamatában aktívan segítették a munkát, valamint hozzájárultak a projekt sikeres megvalósításához.

2021. szeptember 1-je óta már 4 elosztótársaság tartozik az MVM Csoporthoz. Az MVM Émász biztosítja a 23 000 km hosszú villamosenergia-elosztó hálózat üzemeltetését Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, több mint 700 település és 740 ezer ügyfél részére.


 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X